superdrillers.nl

Carpscene for you!

Over

 

Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul voor contact alstublieft het formulier op onze website in. Wij wensen u een fijne dag! Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een...

 

Uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul voor contact alstublieft het formulier op onze website in. Wij wensen u een fijne dag! Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul...

 

 

Onze geschiedenis

 

Voor contact alstublieft het formulier op onze website in. Wij wensen u een fijne dag! Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul voor contact alstublieft het formulier op onze website in. Wij wensen u een fijne dag! Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul voor contact alstublieft het formulier op onze website in. Wij wensen u een fijne dag! Je vind de laatste informatie over ons op deze pagina. Ons bedrijf groeit en evolueert steeds. Wij bieden een uitgebreide reeks diensten. Onze missie is om de beste oplossingen aan te bieden voor iedereen. Vul voor contact alstublieft het...

hengels

De Hengel, het belangrijkste onderdeel van de uitrusting,wat mij betreft, via de hengel hebben wij contact met de gehaakte vis.

Een goede hengel geeft de signalen van een gehaakte vis perfect door, het schokken van de lijn als de lijn achte een vin vandaan loskomt, het perfect opvangen van een tweede run. Dit contact met de vis is het moment waarop soms vaak lang word gewacht, dat is de emotie die hoort bij het karpervissen. Kortom niets is zo belangrijk als het kiezen van de juiste hengel, eigenlijk moet je de hengel zien als je voelspriet.

In het navolgende artikel geef ik  wat algemene richtlijnen, de perfecte hengel is voor iedereen weer anders, ik geef in dit artikel de zaken weer zoals ik dat zie en ervaar. Gelukkig zijn Karpervissers eigenwijs genoeg om hun eigen visie op de zaken te hebben.

 

Carbon

Alle moderne hengels worden tegenwoordig gemaakt van carbon en carboncomposiet of kevlar. Al deze materialen zijn electrische geleiders, op iedere hengel hoort dan ook een waarschuwing te staan : Pas op in de buurt van hoogspanning of bij onweer.

Testcurves

Als er gesproken word over de testcurve van een hengel dan hebben we het over de kracht/gewicht die nodig is om de top van een hengel een rechte hoek te laten maken met het achtereind. Dit word uitgedrukt in engelse ponden lbs.

De testcurve van een hengel heeft niets te maken met de actie die een hengel kan hebben. De actie van een hengel word bepaald door de snelhied waarmee de hengel terugbuigt in zijn oorspronkelijke staat na belasting.Een trage actie maakt de hengel tot een zachte hengel.

We maken in actie onderscheid in drie types

Slow tapered:   De hengel buigt evenredig door over de gehele blank

Medium tapered: De hengel buigt door tot net na de verbinding.

Fast tapered:  De buiging zit vooral in het topdeel, het achterdeel doet bijna niet mee.  

 

Afbouwen van de Blank

Geleide ogen

Tot nu toe hebben we alleen gesproken over de blank, dit is een kaal hengeldeel zonder ogen e.d. De verdeling van de ogen is een specialistisch karwei, de plaatsing en het aantal ogen zal voor een groot deel de eigenschappen van de hengel bepalen.

Op een slow getaperde blank zal men vaak meer ogen aantreffen, deze hengels zijn over het algemeen niet inzetbaar voor de lange afstand, en worden vaak als penhengel ingezet. Hoe meer ogen hoe beter de geleiding voor de dril onder de kant.

Op de afstand hengels zullen minder ogen zijn gemonteerd, meer ogen is meer geleiding, dus wrijving, en dat beïnvloed de wepafstand negatief. Op de moderne Karperhengels zijn SIC ogen gemonteerd deze zijn ook geschikt voor de moderne gevlochten lijnen.

 

De handvaten

Op het onderste deel word de molenhouder gemonteerd en de handvaten. Deze handvaten kunnen van foam zijn of van kurk. Foam is onderhoud vrij en geeft een luxe look aan de hengel. Tegenwoordig zien we weer meer kurk verschijnen, dit geeft de hengel een  mooie klassieke uitstraling. Als eind dop word vaak  een rvs dop of cone gemonteerd om de hengel de finishing touch mee te geven .

 

Welk type hengel voor welke visserij?

De slowgetaperde hengels 

worden vaak aangeboden in testcurves van 1.5 tot .,0 lbs in lengtes tussen de 3.60 en 4.20. Vooral de wat langere versies worden ingezet als penhengel. De zachte actie van de hengel is zeer geschikt voor de dril net onder het kantje, de extra lengte word benut voor het sturen van de vis voorbij de obstakels.

Medium getaperde hengels

Deze hengels worden ingezet voor de afstand, door hun actie werkt de volledige blank mee om een stuk lood goed weg te kunnen zetten. Ze bezitten voldoende ruggegraat om de haak te zetten en zijn zacht genoeg om de vis ook onder de kant verantwoord af te drillen.

Ze worden aangeboden in testcurves  van 2- 3.75 lbs doorgaans in 3 lengtes 3.30 3.60 en de langere 3.90 hengels.

Fast getaperde hengels

Dit zijn hengels die men vaak inzet voor de extreme afstand visserij, door de stijve actie kan men de haak ook op grote afstand goed zetten. Voor het drillen onder de kant zijn deze hengels duidelijk minder geschikt en moet men uitkijken voor het insceuren van de haak in de karperbek,

Deze hengels worden doorgaans aangeboden tussen de 2.5 e. 4.0 lbs

Een hengel aanschaffen

Voordat je naar de winkel rent om een hengel aan te schaffen zou je eerst een aantal zaken op een rijtje moeten zetten.

- Wat is mijn budget

- Handbuild of Fabrieks hengel

- Hoe ziet mijn visserij eruit, alleen Nederland of misschien een keertje Frankrijk?

Een globale omschrijving en hulp bij aanschaf:

Voor de visser die geen aspiraties heeft om af te reizen naar la France en dus alleen de Nederlandse wateren bevist, volstaat een goede medium getaperde 2- 2.5 lbs hengel. Hier zal je op de meeste wateren uitstekend uit de voeten kunnen en mooie sport beleven aan de actie.

Moeten er grotere werpafstanden worden overbrugd( 100 meter ) kan een zwaardere 2.75 een overweging zijn. Met deze hengel kun je tevens terecht in la France op de meeste wateren. Dit is een echte alrounder die overal inzetbaar is.

Indien men werpafstanden van meer dan 100 meter moet overbruggen of op zwaar stromende rivieren gaat vissen zijnd e3.0 tot 3.75 hengels een overweging waard. Vooral de lengtes van 3.90 zijn echte werpkanonnen.

In  mijn beleving zijn de fastgetaperde hengels geen hemgels voor de meeste Nederlandse omstandigheden. Maar voor de extreme viseerij in Frankrijk zijn ze zeer geschikt, eigenlijk zijn ze daar voor ontwikkeld en ook de reden dat wij ze hier weleens langs de waterkant aantreffen.

 

Een Fabrieks hengel of handbuild?

Vooral de beginners onder ons kunnen tussen het assortiment van fabrieks hengels hun keuze absoluut maken. Kies altijd voor een goede middenklasser of hoger als het budget dit toestaat., dit zal het visplezier(beleving) zeker positief beïnvloeden. Deze hengels zijn met hoogwaardige materialen afgebouwd. De prijzen  voor een middenklasser liggen tussen de 125 en 220 euro.

Handbuild

De ervaren Karpervissers die een eigen visie hebben op een hengels kunnen terecht bij een hengelbouwer. Je zoekt ism de bouwer een blank uit(kale hengeldelen) en laat deze geheel naar jou inzicht afbouwen. De kosten van een handbuild beginnen ongeveer bij 250 euro maar 350 doet zeker mee.